Hoe belangrijk is een bouwkundige keuring echt?

Bouwkunde

Het spreekt voor zich dat je bij de aankoop van een woning altijd rekening moet houden met verschillende factoren. Op het ogenblik dat bijvoorbeeld de kozijnen behoeften hebben aan een extra likje verf kan je dat natuurlijk zelf ook wel zien. Er zijn echter verschillende gebreken waarvan sprake kan zijn aan de woning waarvoor je een expert nodig hebt om ze duidelijk te maken. Een bouwkundige keuring geeft je in principe altijd een duidelijke indicatie van de mogelijke schade die voor jou nog financiële gevolgen met zich mee kan brengen. Wil je dus met andere woorden met een gerust gemoed over kunnen gaan tot het kopen van een woning? Dan zal je kunnen vaststellen dat een dergelijke keuring altijd is vereist. 

Welk probleem stelt er zich vaak na aankoop van een woning?

Het komt behoorlijk vaak voor dat mensen na het kopen van een bepaald type vastgoed te maken krijgen met heel wat extra kosten die ze niet hadden kunnen voorspellen. Dat kan natuurlijk ongelofelijk vervelend zijn. Een bouwkundige keuring is in het leven geroepen om dergelijke problemen te voorkomen. Het spreekt voor zich dat ervoor het laten uitvoeren van een dergelijke keuring altijd rekening moet worden gehouden met bepaalde kosten. Dit gezegd hebbende vallen deze kosten eigenlijk in het niets met de mogelijke kosten waar je mee kan worden geconfronteerd voor bijvoorbeeld herstellingen die uitgevoerd dienen te worden nadat je reeds over bent gegaan tot het kopen van het vastgoed in kwestie.

Welke risico’s maakt een bouwkundige keuring duidelijk?

In principe zijn er twee concrete risico’s die door een bouwkundige keuring duidelijk worden gemaakt. Het eerste risico heeft te maken met de schade waarvan  sprake is op het ogenblik dat de controle wordt uitgevoerd. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld vochtschade, maar ook om schimmel die zich heeft gevormd in de woning, problemen met het metselwerk, etc. 

Naast bovenstaande wordt er ook altijd gekeken hoe actueel een woning precies is. Daarbij wordt er vandaag de dag onder meer zeer nauwkeurig rekening gehouden met bijvoorbeeld de isolatie waarvan sprake is in de woning in kwestie. Is het huis bijvoorbeeld voldoende geïsoleerd en / of is er sprake van een goede kwaliteit van isolatie? Bovendien wordt er ook altijd tijdens een bouwkundige keuring gekeken naar de staat van het dak. Dat is een zeer belangrijk punt om rekening mee te houden. Mogelijke gebreken of achterstallig onderhoud aan het dak kunnen namelijk in de praktijk leiden tot heel wat extra kosten.

Eigenlijk is een bouwkundige keuring een absolute must

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Dit gezegd hebbende is het eigenlijk in de praktijk wel een absolute must om ze uit te voeren. Alleen maar op deze manier is het namelijk mogelijk om te achterhalen of je rekening dient te houden met mogelijke extra kosten na aankoop of niet. Dit kan voor veel mensen een groot verschil betekenen. Zoals eerder reeds aangegeven is de kans namelijk ongelofelijk groot dat mensen net na het aanschaffen van vastgoed niet meer over voldoende financiële middelen beschikken om nog heel wat extra kosten te betalen. Voorkom dus dat je op dit vlak in de (financiële) problemen terecht komt en kies ervoor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je zal merken dat je op deze manier echt veel geruster zal slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *